VERDENSMAGASINET X: Fordi verden er større 23.09.2015
Helt corny!
Hvis du ikke er venn med en rik engelsk lord, fins det andre måter å fylle fryseren på. Og tømme den.
Av Heidi Lyngstad
15.04.2008
Del på Facebook

I Norge er det å plukke mais litt som å jakte blant engelske lorder. I «Danny og den store fasanjakten», for eksempel, feter godseieren opp fasaner i fangenskap som så slippes ut når det skal være jakt. Slik blir det lett bytte til alle som får være med. Og selv om du må betale for det er det litt sånn å plukke mais også. Det er veldig lett å få posen full, for ikke å snakke om fryseren. Men trøsten er at hvis du som jeg lot deg rive med er det ikke vanskelig å finne noe å bruke maisen til. Bare ikke la maisen bli liggende, men spis eller frys den raskt før stivelsesnivået ødelegger saftigheten.

Det finnes mange forskjellige typer mais og alle kommer de fra det amerikanske kontinentet. Det var Nordamerikanske indianere som gjennom tusen år dyrket og foredlet frem maisen til det næringsmiddelet det er i dag. Et av de geniale trekkene de gjorde var å plante maisen sammen med bønner og squash. Dette er «de tre søstrene» i matlagingen til de nordamerikanske indianerne. De plantet nemlig mais, bønner og squash sammen noe som ga flere unike synergieffekter for å bruke Powerpoint-terminologien. Bønnene klatret på de sterke mais-stenglene, og fikk skygge fra squashbladene som sikret fuktighet. Samtidig økte bønneplantene nitrogeninnholdet i jorda, noe maisplanten har stort behov for. Hver av de tre søstrene ble sett på som en gave fra skaperen og kalles for «livets opprettholdere» (sustainers of life). Hver av «søstrene» blir spesielt ivaretatt av en av de «tre søster-åndene». De tre søstrene skulle aldri være fra hverandre. De skulle plantes sammen, spises sammen og feires sammen. På nettet finner du urfolksnettsider som Oneida Nation som er tilegnet de tre søstre og har en hel kokebok med oppskrifter som inkluderer disse tre ingrediensene.

Hos Iroquiene blir det sagt at mais og mennesker ikke kan leve uten hverandre. Det fins da heller ikke noe som kan kalles villmais for mais er helt avhengig av mennesker for å plantes og beskyttes. Samtidig er det store deler av verdens befolkning som har mais som sin «ris eller potet» og som ville sultet uten denne grønnsaken. Mais brukes fersk, tørket og malt til mel. Den kan til og med brukes til å lage alkohol. I store deler av Afrika er en tykk «grøt» (fufu/tzadsa/fugali) den grunnleggende delen av kostholdet og den er ofte laget av mais.

Når du skal bruke mais som grønnsak tilbereder du den enten på kolben eller tar en skarp kniv og skjærer ned langs hele kolben så du får løs kornene. Disse kan brukes i gryter, salater, til stuing ved siden av sterke pølser eller suppe. Stort sett det meste egentlig.

Oppskrifter finner du i den trykte utgaven av Verdensmagasinet X 5/05.

Del på:

Tips en venn

Fotoserie


Historiske forsider

I 2011 markerer Verdensmagasinet X 20 år som magasin med et bredere utsyn mot Verden. her er noen av forsidene fra de første ti årene


Se fotoserie | Alle fotoserier

Xotisk mat
Send et bacalaokorstog til Norge
Det var i Rio i Brasil at jeg virkelig ble bacalaofrelst. Der serveres bacalao kokt, stekt, grillet, ovnsbakt, dampet, eller som oppmalte, frityrstekte bacalaoboller. Selv på slitne barer med mye drikke og lite mat ble slike bacalaobolinhoer servert.
Les mer | Xotisk mat

xmag.no er et redaksjonelt uavhengig nettmagasin som inneholder artikler og saker fra Verdensmagasinet X. Verdensmagasinet X og xmag.no utgis av Fellesrådet for Afrika, Latin-Amerikagruppene i Norge, Studentenes og Akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) og Utviklingsfondet.