VERDENSMAGASINET X: Fordi verden er større 23.09.2015

Nummer 5

Homoseksualitet er forbudt i over 70 land i verden. Selv om avkriminalisering og anti-diskrimineringsarbeidet i mange land er på full fart fremover, er det langt igjen. Det kanskje fremste kjennetegnet ved homofile, lesbiske og transkjønnedes situasjon idag, er usynligheten.

 • Alt henger sammen
  Utnevnelsen av Erik Solheim til superminister for både utvikling og miljø har blitt møtt med bifall fra de fleste organisasjonene som arbeider med miljøspørsmål.
 • Et øyeblikk
  Luanda, august 2007: Kvinner selger matvarer på et marked like ved en diger søppelhaug i Luanda, Angola. Innbyggerne i Angolas hovedstad er vant med å bo side om side med søppel. En organisasjon gjorde en gang en beregning som tilsa at for å fjerne alt søppelet fra gatene i Luanda, ville det være behov for 22 000 søppelbiler. Beregningen ble gjort i 1994. Den gangen hadde byen kun halvparten så mange innbyggere som idag.
 • Løfterik fremtid for et sviktet folk
  Det er kjølig om morgenen i Fouta Djalon, Guineas høyland. Her oppe fylles Nigerfloden før den setter kurs nordover mot Mali, her setter Senegal- og Gambiafloden fart mot vest, her tar Liberias elver sin dramatiske begynnelse.
 • Filmsamarbeid mellom India og Pakistan
  Det siste året har døren for indisk og pakistansk filmsamarbeid blitt åpnet på gløtt. Men selv om filmene nok vil bli populære blant de fleste, er protestene også sterke.
 • Skeiv og usynlig
  Homoseksualitet er forbudt i over 70 land i verden. Selv om avkriminalisering og anti-diskrimineringsarbeidet i mange land er på full fart fremover, er det langt igjen. Det kanskje fremste kjennetegnet ved homofile, lesbiske og transkjønnedes situasjon idag, er usynligheten.
 • Norge i bresjen for homorettigheter
  Norge ønsker å være en pådriver for seksuelle minoritetsinteresser i utviklingsarbeidet. Men når mange politiske ledere i flere av Norges samarbeidsland mener homofili ikke eksisterer kan dette arbeidet bli vanskelig.
 • – Vi har ingen grunn til å være stolte
  Vi spurte fire bistandsledere om regjeringens ambisjoner om å inkludere homoperspektivet i norsk utviklingshjelp.
 • Kronikk: Hovedproblemet er fortielsen
  Menneskerettigheter på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet er ett av de mest kontroversielle temaene i verden i dag. Mens kampen for å stanse rettighetsarbeidet i FN forener Vatikanet og den islamske konferansen, står latinamerikanske land sammen med de europeiske for å avskaffe diskriminering.
 • Et kongerike i skapet
  Sodomi kan straffes med døden i Saudi-Arabia, men likevel blomstrer det homofile miljøet i landet. Denne reportasjen viser hvorfor det er «lettere å være homse enn streit» i et samfunn der alle - både homoseksuelle og andre - lever i skapet
 • Skjult i ørkenlandet
  Ifølge internasjonale kilder finnes det ingen organisasjoner eller støttegrupper for homofile i det vestafrikanske landet Mali. Men ifølge landets lover finnes det ingen forbud mot homoseksualitet heller.
 • Smågodt
  Folk verden over elsker småmat.
 • Guinea
  Globaliseringen har skapt en felles bevissthet om at Guinea har sakket fullstendig akterut. Befolkningen krever en ny regjering med en president som kan lede landet mot utvikling.
Fotoserie


Historiske forsider

I 2011 markerer Verdensmagasinet X 20 år som magasin med et bredere utsyn mot Verden. her er noen av forsidene fra de første ti årene


Se fotoserie | Alle fotoserier

Xotisk mat
På pinne for sommeren
Den var her så vidt og så stakk den igjen. Men snart, snart kommer sommeren på ordentlig og da skal vi ha spydene klare.
Les mer | Xotisk mat

xmag.no er et redaksjonelt uavhengig nettmagasin som inneholder artikler og saker fra Verdensmagasinet X. Verdensmagasinet X og xmag.no utgis av Fellesrådet for Afrika, Latin-Amerikagruppene i Norge, Studentenes og Akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) og Utviklingsfondet.