VERDENSMAGASINET X: Fordi verden er større 01.05.2015


Adresse:
Verdensmagasinet X
Postboks 4699 Sofienberg
0506 Oslo 
redaktor@xmag.no
Lydia Kawaye leter etter en god håndkrem. På ryggen bærer hun sønnen Kahyel. Hun er ikke enig med Mohammed om at valgutsettelsen var en dårlig ting, hun synes det er bra at det er utsatt.
Nigeria splittet over valg

En stor militæroffensiv ble sist lørdag satt igang i Nordøst-Nigeria for å få has på Boko Haram. Men beslutningen om å også utsette valget, som etter planen skulle vært avholdt 14. februar splitter folk.

Av Monica Hansson (tekst) og Malin Palm (foto) Yola, Nigeria
12.02.2015
Del på Facebook
 • Valg i Nigeria

  * Etter planen skulle Nigeria arrangert valg på ny president og nasjonalforsmaling 14. februar.

  * En uke før valget annonserte den uavhengige valgkommisjonen (INEC) at valget vil bli utsatt i opptil seks uker, for å gi det nigerianske militæret tid til å slå tilbake islamistsekten Boko Haram i nordøst.

  * Utsettelsen kom etter at den nasjonale sikkerhetsrådegiveren Sambo  Dasuko uttalte at valget ikke ville være gjennomførbart i tre delstater hvor det er erklært militær unntakstilstand. Han mener også at en ny offensiv vil slå ned Boko Haram i løpet av seks uker, slik at man dermed kan få arrangert valg

  *Opposisjonen, med presidentkandidat Muhammedu Buhari i spissen mener valgutsettelsen bare er et påskudd for å gi tid til mer valgkamp for det sittende partiet PDP, som har slitt i opinionen. Det advares også mot ytterligere utsettelser av valget om man ikke lykkes å få has på Boko Haram, noe de færreste tror er mulig på seks uker

  * Det skal også finne sted en rekke guvernørvalg i Nigerias deltstater. Valg i Nigeria har ofte endt i vold.

Plastskåler, tomater og sukkererter ligger i rader. Noen går forbi med en fullastet kjerre med rødløk. På markedet i Yola i det nordøstre Nigeria står Usman Mohammed og kontrollerer varene. Han er ikke fornøyd med beslutningen fra den uavhengige valgkommisjonen i Nigeria (INEC) som kom sist lørdag. For første gang siden demokratiet ble gjenninnført i 1999, var et opposisjonsparti, All Peoples Congress (APC), en rell utfordrer til det sittende partiet, president Goodluck Jonathans Peoples Democratic Party (PDP). Men så valget utsatt i seks uker, etter sigende for å gi tid til en offensiv mot Islamistsekten Boko Haram i nordøst.

-Dette valget betød forandring, sier Mohammed og går til side for å gi plass til et par kunder.

Selv kommer han fra Gujuba i delstaten Yobe. Som i Adumawa, der Yola ligger, er det militær unntakstilstand i Yobe. I de samme områdene står opposisjonskandidat Muhammadu Buhari sterkest. De siste fem årene har innbyggerne levd med stadige raid der Boko Haram har tatt det de kan bære med seg, drept eller kidnappet de de kommer over. Både kristne og muslimer. I mai sist år tok gruppen kontroll over Gujuba og de innbyggerne som ikke klarte å flykte. Når vi møter Mohammed er det to dager etter at det nigerianske militæret har tatt tilbake kontrollen over hjembyen. Men han er ikke imponert.

-Regjeringen har ikke lyktes med å stoppe terroristene i løpet av disse fem årene, hvordan skal de lykkes på seks uker. Jeg tror ikke det blir noe valg, og jeg tror ikke de klarer å stoppe Boko Haram, sier Usman Mohammed

Han lener seg mot en trehylle med pasta, urter og matolje inne i den lille butikken. Der inne ligger også sekker med bønner og sukker stablet på hverandre. Mohammed har vært handelsmann i seks år, og pendlet tidligere mellom familiens gårs i Gujuba og Yola, to dagsferder unna.

Millioner på flukt

Etter at Boko Haram tok over hjembyen til Mohemmed har han bosatt seg her og tatt jobb på markedet. Av Nigerias tre millioner flyktninger er rundt halvparten flyktinger i eget land, og tohundretusen av disse igjen er i området rundt Yola. Rundt byen er det nå satt opp femten leire for internflyktningene. Men på tross av den økte etterspørselen har matprisene sunket, årsaken er at flyktningene ofte tar med seg det de kan fra eget forråd når de reiser, tusenvis av sekker med bønner, ris og mais. Femti kilo ris koster idag rundt 330 kroner, mot 400 kroner for noen måneder siden. Men Mohammed klager ikke

-Handelen går bra, alhamdulillah. Folk har råd  til å handle, nå må vi bare bli kvitt Boko Haram også, sier han

I en butikk et stykke unna står Lydia Kawaye og leter etter en god håndkrem. På ryggen bærer hun sønnen Kahyel. Hun er ikke enig med Mohammed om at valgutsettelsen var en dårlig ting, hun synes det er bra at det er utsatt.

- Det er for vår egen sikkerhet, og det lar oss forberede oss mer. Jeg vet at noe godt kommer til å komme ut av det hele, sier Lydia Kawaye.

Hun er født utenfor Lagos, der president og kandidat Goodluck Jonathan står sterkt. Men selv om hun kommer til å stemme på presidenten og hans parti Peoples Democratic Party (PDP) så er hun ikke helt fornøyd med innsatsen hans.

-Vi har fortsatt et problem med dårlige skoler, dårlig helsetilbud og framfor alt angrepene i Nordøst-Nigeria, sier Lydia Kawaye.

Hun forteller at hun hver kveld ber om forandring og en god leder for Nigeria. Landet, som er Afrikas mest folkerike, ble nylig også utnevnt til det med størst økonomi.

Regjeringen bryr seg ikke

I nabokommunen til Yola treffer vi Modi Mohammed som sitter under en valgplakat for opposisjonslederen, og hviler. Han er grunnskolelærer og er ute for å søke arbeid. Han har stemt på det sittende partiet PDP i femten år, helt siden Nigeria arrangerte sine første demokratiske valg etter en serie av kupp og militære diktatorer. Men nå har han bestemt seg for å forlate partiet, og stemme på opposisjonen

-Jeg har innsett at de ikke bryr seg om menneskene. Jeg vil se en trygg framtid for våre små barn, brødre og søstre, sier Modi Mohammed og gjør en gest mot to unger som står nysgjerrig og ser på oss.

Han påpeker at ti mil herfra løper folk for sine liv foran Boko Harams geværmunninger. Han anklager også det sittende partiet for å ikke bry seg om delstatens kommuner, de har blant annet latt skoler forfalle. Han kjenner til kolleger med lave lønninger, og de som ikke har fått utbetalt lønna si i det hele tatt

-Jeg er ikke i tvil om at vi kan få bukt med korrupsjonen. Det klarer vi. Alle i Nigeria kan få et bra liv, sier Modi Mohammed. 

Kommentarer til artikkelen

Legg til ny kommentar:
 • Vis respekt for andre lesere og omtalte personer. Kommentaren kan være inntil 1000 tegn.

Del på:

Tips en venn

Fotoserie


Historiske forsider

I 2011 markerer Verdensmagasinet X 20 år som magasin med et bredere utsyn mot Verden. her er noen av forsidene fra de første ti årene


Se fotoserie | Alle fotoserier

Xotisk mat
Magisk mikstur
Jeg har fått tak i en hemmelighet. Og denne er av en slik art at du bare vinner venner ved å fortelle den videre.
Les mer | Xotisk mat

xmag.no er et redaksjonelt uavhengig nettmagasin som inneholder artikler og saker fra Verdensmagasinet X. Verdensmagasinet X og xmag.no utgis av Fellesrådet for Afrika, Latin-Amerikagruppene i Norge, Studentenes og Akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) og Utviklingsfondet.