VERDENSMAGASINET X: Fordi verden er større 12.06.2015


Adresse:
Verdensmagasinet X
Postboks 4699 Sofienberg
0506 Oslo 
redaktor@xmag.no
Jungelpiken

Etter at presidentkandidaten Eduardo Campos fra PSB døde i en flyulykke 13.august, seiler den kontroversielle Marina Silva opp som favoritt til første runde i presidentvalget 5. oktober.

Av Roar Nerdal, Brasil
01.10.2014
Del på Facebook

Norges-vennen Marina Silva ligger godt an til å bli ny president i Brasil, ifølge flere meningsmålinger. Hennes fulle navnet hennes er som et lite dikt: Maria Osmarina Marina Silva Vaz da Lima. Livshistorien hennes er en roman: Den fattige jungeljenta som først i voksen alderlærte seg å lese og skrive er blitt en av verdens mest kjente miljøpolitikere. Hun har sittet vedpresidentens bord, hun har vært trekkplaster på store  miljøkonferanser. Hun har fått den norske Sofie-prisen – en hedersbevisning for den som jobber for miljø og bærekraftig utvikling. Norske miljøvernministre, fra Høyres Børge Brende til SVs Erik Solheim, har lovprist henne. NRK kaller henne «miljø-Marina». Silva var også en av de opprinnelige arkitektene bak Amazonas-fondet, et fond Norge har forpliktet seg til å yte en milliard dollar om Brasil begrenser avskogingen i Amazonas. Men bak Silvas vennlige fasade skjuler det seg en fundamentalist og populist.

Rask oppstigning

Marina Silva stilte som presidentkandidat for de Det grønne partiet (PV) i 2006. Da fikk hun nesten 20 prosent av stemmene. Hun brøt med de Grønne for å stifte sitt eget parti -Bærekraftig Nettverk, men greide ikke å samle inn nok underskrifter til å registrere partiet og stille som kandidat for dette. Derfor meldte hun seg inn i det sosialdemokratiske partiet PBS, for å bli visepresidentkandidat.

Da presidentkandidaten Eduardo Campos fra PSB døde i en flyulykke 13. august ble Silva aktuell som presidentkandidat igjen. En uke senere er hun favoritt. Den første meningsmålingen etter flyulykken viste at Silva blir en tøff utfordrer for den sittende presidenten i Brasil, Dilma Rousseff. Drakampen mellom Rousseff og Silva har også et skjær av telenovella - brasiliansk såpeopera - over seg. Damene var samtidige ministre under president Lula da Silva - henholdsvis innenriksminister og miljøminister.

Rousseff ledet regjeringens daglige arbeid, Marina Silva var masekråka. Da det ikke var plass til begge, måtte Silva gå. Nå er det tid for revansj. Flere meningsmålinger har nemlig vist at Silva vinner over Roussef i en sannsynlig andre valgomgang. Mens den sittende presidenten kan vinne første valgomgang, ligger det an til at Silva kan kapre mange av stemmene til en tredje kandidat, Aecio Neves, i en annen valgrunde.

Naiv fortelling

Med merkelappen fattig og miljøforkjemper har Marina Silva sine tilhengere i Norge. For fire år siden skapte hun overskrifter som grønn bølge i Brasil. 20 millioner stemmer ga likevel ikke det grønne partiet hennes noen flere representanter verken i Kongressen eller i delstatene. Og det til tross for at hun hadde atskillige millioner å rutte med i valgkampen da en av Brasils fremste forretningsmenn stilte som hennes visepresidentkandidat. Det blir også påstått - ikke helt uten grunn -- at internasjonale miljøorganisasjoner og bankiere var flittige bidragsytere der hun reiste rundt og drev valgkamp i et luksusfly verdt 50 millioner dollar.

Hun er ikke alene blant den politiske eliten i Brasil som reiser standsmessig. Men fortellingen om Marina Silva er om den fattige jenta. Når hun omfavnes av norske miljøvenner framhever de ikke at hun også er en dyp religiøs fundamentalist. Hun er kreasjonist - hun tar bibelen bokstavelig. Hun mener ekteskapet er en hellig institusjon forbeholdt for en mann og en kvinne og er prinsipielt mot abort. På tross av dette har hun angrepet den enda mer konservative kandidaten Levy Fidelix, som i en debatt nylig kom med svært nedsettende karakertistika av homofile. Han må lære seg å leve med mangfoldet, var budskapet hennes da. 

Men hva er det politiske budskapet? Marina Silva har som regel stilt seg helt ytterst ute på den grønne gren. Selv har hun formulert det slik at det ikke er tid for å være pragmatisk, nå er det tid for å være «drømopisk» (portugisisk: sonhatico) - det siste er hennes ordspill som forener det å være drømmende og utopisk.

Hennes drøm om å bevare regnskogen er lett å være enig i, det er det utopiske i hennes program som er skremmende. I praksis betyr det at hun vil legge ned den store landbruksindustrien i Brasil. Hun mener kjøtt og melk skal bli langt dyrere, noe som rammer de aller fattigste. Mellom 85-90 prosent av befolkningen bor i byer, de er avhengig av et effektivt landbruk om de skal ha sikker mattilgang. Landbruket i Brasil utgjør en fjerdedel av landets bruttonasjonalprodukt og sikrer store valutainntekter. Det blir som om Norge skulle legge ned hele oljeindustrien.

Misnøye-kandidat

Hennes messianske grønne budskap har imidlertid ikke fått det store gjennomslaget. Grunnen til at Silva seiler opp som favoritt til å bli ny president i Brasil skyldes først og fremst en stor generell misnøye med brasilianske politikere. Folk er lei korrupsjon, byråkrati og sløseri med offentlige ressurser. De hun appellerer mest til er unge urbane velgere med høyere utdanning enn gjennomsnittet av befolkningen. Det er det samme sjiktet som sto bak de store demonstrasjonene i forkant av prøve-VM i fotball i fjor.

5. oktober er første runde i valget. Når presidentvervet plutselig er en realistisk mulighet, har Silva også endret diskursen. Egne politiske og personlige verdier tones ned. Flest velgere får hun ved å fyre opp under misnøyen. Det er andre som er blitt presidenter i Sør-Amerika ved å følge denne oppskriften.

Kommentarer til artikkelen

Legg til ny kommentar:
  • Vis respekt for andre lesere og omtalte personer. Kommentaren kan være inntil 1000 tegn.

Del på:

Tips en venn

Fotoserie


Historiske forsider

I 2011 markerer Verdensmagasinet X 20 år som magasin med et bredere utsyn mot Verden. her er noen av forsidene fra de første ti årene


Se fotoserie | Alle fotoserier

Xotisk mat
De ytre verdier
Det sies stadig at vi er ekstremt overfladiske og fokusert på det ytre i vårt samfunn. Men når det gjelder sitrusfruktene har vi en tendens til å bare fokusere på det indre. Det er en stor feil.
Les mer | Xotisk mat

xmag.no er et redaksjonelt uavhengig nettmagasin som inneholder artikler og saker fra Verdensmagasinet X. Verdensmagasinet X og xmag.no utgis av Fellesrådet for Afrika, Latin-Amerikagruppene i Norge, Studentenes og Akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) og Utviklingsfondet.