VERDENSMAGASINET X: Fordi verden er større 05.09.2015
Bare barnemat
Det er ganske forskjellig hva barn spiser verden rundt. La ungene få være med å lage retter fra hele verden.
25.02.2009
Del på Facebook

- Det har jeg fått inn med morsmelka, sies det når man skal understreke at foreldre har ment alvor med noe. Det sier jo mye om biffens betydning i Argentina at det tidligere var vanlig å ha litt blod fra biffen i melka til babyen. Der tar man kjøttet sitt seriøst.

Barnematen verden over er selvfølgelig sterkt preget av de lokale matvanene. Mens man i Norge ofte lager barnemat som er nesten smakløs introduseres barn i Mexico og India til chili når de bare et par år gamle. Den sosiale rammen rundt mat og måltider er også svært forskjellig og preger oss mennesker både sosialt og kulturelt. Måltidene er viktige sosialiseringsarenaer og det å kontrollere spisingen og å spise kultivert er viktig for at barnet skal bli et akseptabelt og akseptert menneske. Alle godtar at lille Selma griser når hun er ett år, men hvis hun fortsatt har mat i hele ansiktet og spiser med åpen munn når hun er tolv er det mange som reagerer.

Hva som er lov rundt bordet er svært forskjellig fra sted til sted. Likt er imidlertid at maten skal forvandles fra natur til kultur. De fleste steder finnes omstendelige måter å tilberede maten på og ulike regler rundt måltidene. Og derfor kan jo mange av oss føle oss som barn igjen når vi må spise på steder og med regler og koder vi ikke forstår.

Da er det også forståelig at måltidene kan bli en kamparena, og barn og mat et tema som mange svetter over. Og kanskje enda mer hvis du skal ut og reise til fremmede strøk. Men det finnes mat over hele verden som de små setter pris på. Og som de kan teste ut fra kjøkkenbordet.

Shish kebab eller andre kjøttbollevarianter fra Tyrkia og Midtøsten med pitabrød og mynteyoghurt er en favoritt hos de fleste. Likeledes alle mulige asiatiske varianter av stekt ris med egg og kylling eller nudler med det samme. Indiske curryer med nok yoghurt i sausen osv. Unger liker som regel mange slags brød også, pita, nan, chapati og tortillas kan fylles med goder og sklir ned. Jeg har plukket noen oppskrifter som er favoritter hos oss. Kanskje er det nettopp den marokkanske gulrotsuppa som får ungen til å slurpe høylydt av lutter biologisk glede.

Del på:

Tips en venn

Fotoserie


Historiske forsider

I 2011 markerer Verdensmagasinet X 20 år som magasin med et bredere utsyn mot Verden. her er noen av forsidene fra de første ti årene


Se fotoserie | Alle fotoserier

Xotisk mat
Vin med smak av rettferdighet
Nå kan man nyte et glass vin med bedre samvittighet enn før her i landet. To sørafrikanske fairtrade-viner fått innpass på Vinmonopolets bestillingsliste.
Les mer | Xotisk mat

xmag.no er et redaksjonelt uavhengig nettmagasin som inneholder artikler og saker fra Verdensmagasinet X. Verdensmagasinet X og xmag.no utgis av Fellesrådet for Afrika, Latin-Amerikagruppene i Norge, Studentenes og Akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) og Utviklingsfondet.