VERDENSMAGASINET X: Fordi verden er større 26.11.2014
Siste utgave
 
Verdensmagasinet X 2/2013
{F6{F6AA7E35DF5C}AA7E35DF5C}
Abonner!
Om x
 
Ansvarlig redaktør
og daglig leder:
Maren Sæbø


Adresse:
Fredensborgveien 6
0177 Oslo
redaktor@xmag.no
Bare barnemat
Det er ganske forskjellig hva barn spiser verden rundt. La ungene få være med å lage retter fra hele verden.
25.02.2009
Del på Facebook

- Det har jeg fått inn med morsmelka, sies det når man skal understreke at foreldre har ment alvor med noe. Det sier jo mye om biffens betydning i Argentina at det tidligere var vanlig å ha litt blod fra biffen i melka til babyen. Der tar man kjøttet sitt seriøst.

Barnematen verden over er selvfølgelig sterkt preget av de lokale matvanene. Mens man i Norge ofte lager barnemat som er nesten smakløs introduseres barn i Mexico og India til chili når de bare et par år gamle. Den sosiale rammen rundt mat og måltider er også svært forskjellig og preger oss mennesker både sosialt og kulturelt. Måltidene er viktige sosialiseringsarenaer og det å kontrollere spisingen og å spise kultivert er viktig for at barnet skal bli et akseptabelt og akseptert menneske. Alle godtar at lille Selma griser når hun er ett år, men hvis hun fortsatt har mat i hele ansiktet og spiser med åpen munn når hun er tolv er det mange som reagerer.

Hva som er lov rundt bordet er svært forskjellig fra sted til sted. Likt er imidlertid at maten skal forvandles fra natur til kultur. De fleste steder finnes omstendelige måter å tilberede maten på og ulike regler rundt måltidene. Og derfor kan jo mange av oss føle oss som barn igjen når vi må spise på steder og med regler og koder vi ikke forstår.

Da er det også forståelig at måltidene kan bli en kamparena, og barn og mat et tema som mange svetter over. Og kanskje enda mer hvis du skal ut og reise til fremmede strøk. Men det finnes mat over hele verden som de små setter pris på. Og som de kan teste ut fra kjøkkenbordet.

Shish kebab eller andre kjøttbollevarianter fra Tyrkia og Midtøsten med pitabrød og mynteyoghurt er en favoritt hos de fleste. Likeledes alle mulige asiatiske varianter av stekt ris med egg og kylling eller nudler med det samme. Indiske curryer med nok yoghurt i sausen osv. Unger liker som regel mange slags brød også, pita, nan, chapati og tortillas kan fylles med goder og sklir ned. Jeg har plukket noen oppskrifter som er favoritter hos oss. Kanskje er det nettopp den marokkanske gulrotsuppa som får ungen til å slurpe høylydt av lutter biologisk glede.

Del på:

Tips en venn

Blogg
Maren Sæbø
Ansvarlig redaktør
Blodfeberen

Hva er ebola? Hvorfor er den så farlig? Hvorfor har vi den ikke under kontroll?


Les mer | Bloggen

Fotoserie


Overlevelse

For noen handler klimamøtet i København om mer enn prosentregning. Verdensmagasient X besøkte i september 2009 Bangladesh. Alle bilder: Saikat Mojumder


Se fotoserie | Alle fotoserier

Xotisk mat
Karibisk kjøkken på Kolbotn
Såkalt «cross-over» er ikke noe nytt fenomen i Karibia. Der har europeiske, afrikanske, indiske og indianske oppskrifter blandet seg på tallerkenen i århundrer. John Dowers fra Port of Spain og Kolbotn følger derfor en lang tradisjon når han med selvfølge inkluderer Piffi allkrydda i sin mors Chicken Pelau.
Les mer | Xotisk mat

Xmag.no er et redaksjonelt uavhengig nettmagasin som inneholder artikler og saker fra Verdensmagasinet X. Verdensmagasinet X og Xmag.no utgis av Fellesrådet for Afrika, Latin-Amerikagruppene i Norge, Studentenes og Akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) og Utviklingsfondet.